torsdag 1 september 2016

DOM VIKTIGA STUNDERNA på KULTURBAGERIET


Det är mörkt ute numer..som när jag vaknade i morse kl 4
och det var än mörkt när jag klev ut den andra gången vid kvart i fem
Det är det som kommer med hösten..mörkret
Så det är dax att kolla upp pannlamporna så dom är i ordning
När jag behöver dom i det allt mer tilltagande och kompakta mörkret


kl tjugo över 5 såg det ut så här..här i Grannäs
Det går fort när mörkret får vika undan för ljusets framfart


Sen när snön kommer så hjälper den ju till att lysa upp vägen
Men än så länge..lär jag få vänta


Och igår var jag in till stan främst för att få träffa min systerdotter ,som är här tillsammans med sin man
(´men honom hann jag tyvärr inte få träffa)
Dom åker hem till Amerika i morgon igen..till sina liv och jobb där
Tyvärr blir det därför inte så ofta vi ses
Och vi är många som vill dela på deras närvaro
Så det gäller att ta till vara på stunden då vi träffas

På KULTURBAGERIET hade vi... ett gäng stämt träff..
sju stycken samlades vi kring ett bord runt huvudpersonen .. för att umgås och fika/äta
Då och där skratten och orden flög oregerligt och fritt mellan oss.. i en snabb fart
Det blev ett trevligt möte..med ett litet vemodsinslag som tvärt hoppade på mig
Då några tankar på att det lär dröja ett tag innan vi ses igen
Men dom tryckte jag snabbt tillbaka..för i nuet får såna tankar i plats

Jag blev bjuden av min dotter på en toppengod linssoppa..mustig och smakrik
Så den har jag bestämt mig för att själv försöka laga till..får se om jag lyckas få till smaken
Sonen bjöd mig på en jättegod hmmm
minns inte vad den hette men typ en liiten "Petit choux" med jordgubbsinslag

Kan varmt rekommendera er ett besök där..då det finns både något matnyttigt och fikabröd att få i sig
I en LJUS och fin lokal med rymd i..väldigt passande för glada träffar
Så här står det att läsa om KULTURBAGERIET

citat;
Brödkultur från Västerbotten och världen

På Kulturbageriet bakar vi vårt bröd på gammalt hederligt vis i stenugn.
Vi väljer våra leverantörer och råvaror med samma omsorg.
Vi använder oss av kravmärkta råvaror i första hand; ekologiskt om vi inte hittar.
Helst närproducerat och alltid utan onödiga tillsatser
från aktörer som delar vårt engagemang och vår tro på kvalitet, hantverk och hållbarhet.

Vårt mjöl är viktigt för vår bakning, och oss personligen
så vi använder till största del spannmål innan 60-talets ”förbättrade” mjölsorter.
Det kräver långsam knådning och långa jäsningar vilket gör brödet så mycket godare. Och nyttigare.
Hos oss jäser alla bröd och bakverk minst över natt, men ofta upp till 72 timmar.
Vi använder oss av surdeg eller levain i allt traditionellt bakat bröd.

Inspirationen hämtar vi från en rad olika brödkulturer runt om i världen
samtidigt
som vi månar om våra västerbottniska traditioner med både klassiska och ibland bortglömda recept.
slut citan

Härifrån skogen önskar vi er alla en Torsdag med många "glitterstunder"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar